HTML

9.nap: Cutigliano - Ponte di Catene

Szerző: P41

 2009. szeptember 29, Vasárnap

Ennek a napnak furcsa története van. Eredetileg a cél a Ponte del Diavolo volt, Luccától Északra. Ezt már itthon nagyon kinéztük. Sajnos valahogy eltérültünk, de úgy, hogy soha nem is láttuk. Ime egy másik fotós képe:

 

 

Nem mellesleg szólván nagyon messze van Reggellotól. Egy 2-3 órát kellett volna autóznunk, hogy benne gyönyörködjünk. Aztán úgy gondoltuk: nem éri meg.

E helyett eggyel keletebbre eső völgyet jártuk végig. Ez a táj ugyanis az Ápuai-Alpok vidéke, szép kirándulóhelyekkel, nemzeti parkokkal, síparadicsomokkal.

 

 

 


Utak és formák

 

Igy érkeztünk szép tájakon át Cutigliano-ba, Pistoia után a 66-os és a 12-es úton. Cutigliano a pistoiai Appeninek legrégibb települése 670 m tengerszint felett. Nem tudom ki emlékszik római történelmi tanulmányaira a gimnáziumból, de nekem olyan tanárom volt, akinek lestük szavait: Dr Brusznyai Árpád ( kivégezték a kommunisták 1958-ban! ), a veszprémi volt piaristáknál. Igy rengeteg történetet megjegyeztem, majd megszerettem a római történelmet és emlékszem a Catilina-féle összeesküvésre, amely le akart számolni a teljes római senatus-szal. Aztán a legenda szerint itt Cutigliano közelében legyőzték Catilinát  i.e.62-ben és katonái szétszóródtak. Állitólag a város lakosai a katonák leszármazottai. Ma békés , szeretnivaló hely:

 

 

 

 


Vasárnapi mise után

Az élvezetes lődörgés után mi következett? Na mi??? Találtunk még sziesztaidő előtt egy nagyon kedves, hangulatos helyi trattoriát, isteni konyhával és figyelmes gyors kiszolgálással: Ristorante l'Osteria (Specialitá, Antica Cucina Toscana ), Via Roma, T: 0573 68272, Cutigliano (Pistoia). Finom volt a étel ( szégyen, hogy nem emlékszem már, hogy a sok isteni kajálda után nem emlékszem, hogy mit ettünk, de bizzanak bennem: jó volt! És finom volt az 5 ezrelék toleranciahatárig feltöltő vino da tavola:) .

Nehéz szívvel, de főleg terhelt gyomorral, kellemes hangulatban távoztunk és ilyen állapotban lemondtunk Abetona, a híres siparadicsom meglátogatásáról, visszafelé vettük az irányt Pistoia felé.

Mammaiano Bassonál lekanyarodunk egy mellékútra, amely a Lima folyócska felett átívelő gyalogos lánchid felé vezet:

 

Hát, ez a híd nem egy nagy durranás, ha azt veszem figyelembe, hogy lemaradtunk az Ördög Hídjálól.:(:(:(

Ajánlott "Toszkána" linkek:

http://tajkep.blog.hu/2008/02/22/toszkanai_anzix

    

 Előzmények:

 1.nap: Villach - Montalcino
 2
.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza
 3.nap: Buonconvento - Siena
 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle
 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo
 8.nap: Regello - Firenze
 Folytatás:

10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach
16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr47839992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása