HTML

11.nap: Firenze

Szerző: P41

 2008. szeptember 30. Kedd

Ma Firenzébe megyünk!

Felkiáltó jellel. Mert Firenze nem csak 1 város, amit Toszkánában járva ki kell pipálni. Ha azt mondom, hogy Firenze Itália kulturális fővárosa, akkor az közhely, de ez az igazság. Róma az Urbs, persze. 2750 éve Róma az, amely a világ, majd Európa "közepe" volt. Minden, ami irányadó és meghatározó volt itt történt, innen indult ki, de minimum a hatása nem vitatható el mindenre.

De Firenzében "csapódott" le az egésznek a kultúrális eszenciája.Minden, ami Itáliát a római birodalom összeomlása utáni zürzavaros idők lassú elmúlásával a világban naggyá tette, Toszkánából származik vagy Toszkánában is élt, működött. E táj sokféle kinccsel gazdag: az oliva-olaj, a Chianti, a montalcinoi Brunello, a sangimignanoi Vernaccia, stb borok, a sáfrány,  a volterrai alabástrom, a Casentino könyéki erdők funghi porcinije ( vargánya gomba ) és a fekete szavasgomba ( tartufo nero ), a carrarai fehérmárvány...mind mind Toszkána. Toszkána pedig soha nem lett volna az, ami volt és ami: a toszkán paraszt hihetetlen szorgalma, tehetsége és természetes intelligenciája nélkül.

A Mediciek nagy alkotása e tájnak politikai-területi egységesitése és a művészetek pártolása, általában mindené, ami Toszkánát egyedülállóvá teszi Olaszországban.

Az igazi firenzei toszkán polgár nem száll be az ipari méretű turizmusba, a szuveniriparba és semmi olyanba, ami a minőségnek és a lelkiismeretes munkának ellentmondana, csak csendes tűréssel szemléli a mások általi  pénzhajhászást. Itt nincsenek gusztustalan fröccsöntött giccses szuvenírek, mondjuk liliomos ruhácskába öntött pici Lorenzo Medici babák, stb. Mosollyal szemléli az amerikai, angol és más országbeli, városi megcsömörlött emberek elvonulását erre a tájra és hasztalan igyekezetét, hogy asszimilálódjon, befogadják, megtanulja az olivát, a Brunello-t vagy a sangioveset. De soha nem fogja megtanulni.

Szóval: Firenze. Persze végig geggyöltük ( ez a "szép", de jellemző ige Weöres Sándortól ered, egyik balatoni versének soraiból ) az összes megtekintendő helyet, objetumot, de a legmaradandóbb a város egésze: az emberek ( nem a turisták, hanem pl. a kiszolgáló pincér, a szoborművész, az utcai rajzművész ) és a hangulata. Ezért voltunk a második egy hetünk alatt is háromszor Firenzében.

Megint Figline Val d'Arno-ból mentünk gyorsvasúton a városba, mert semmi kedvem nem volt a negatívumokból részesülni: a parkolás drágaságából és szinte lehetetlenségéből.

A Santa Maria Novella ( SMN ) állomáson is érdemes körülnézni, noha Mussolini fasizmusa alatt épült, a 2. nagy városrombolás alatt. Az elsőt akkor követték el a középkori városmag javarészének lerombolásával, amikor Firenze lett az egyesült Olaszország fővárosa. Ebben az időszakban ugyanis a pápai állam még ellenállt az egyesülési törekvéseknek. Úgy tünik, hogy a 19. szd.-ban ragályos kór száguldott végig nagy fővárosainkon, hiszen Párizs régi épületei is áldozatul estek III.Napoleon városrendezéseinek. Visszatérve az állomásra, azért a Lajthán innen kevés ország dicsekedhet ilyen állomásokkal:

 

 

 

 

 

A Santa Maria Novella ( SMN ) állomástól a már ismert úton indultunk a San Lorenzo bazilika felé.

 

A San Lorenzot 393-ban szentelték fel és ez volt a város első Duomoja, székesegyháza. A mediciek Brunelleschit, a mai Duomo ( Santa Maria della Fiore ) kupolájának tervezőjét és építőjét bizták meg átépítésével. A belső homlokzat Michelangelo Buonarotti műve.

Mindenütt lenyűgöző harmónia, vissza-fogottság ( nem rondították el az ellen-reformáció agyonaranyozott barokkjával ).

 

 

Ami ott balra látható, már csak visszaszorított maradéka annak a bódérengetegnek, amit 2004-ben is elszörnyedve néztem: hogy lehetett megengedni egy ilyen város ilyen terének elrondítását francos idegen bóvlik árusító helyeivel, gyanús küllemű kereskedőivel.

 

 

Azt hiszem, ezt jól "elkaptam"! Ez a fickó egy "szoborművész" és Szent Sziesztáját tölti a maga civil mivoltát kivillantva. Ezenközben tehát a biznisz le van sz....: Non fa niente!

 

 

 

 Ez pedig I.Cosimo, az első Medici nagyherceg szobra. Nagyhercegi címét a pápától kapta, hatalmas szerszámát pedig papájától:) Tény, hogy apja ( Medici János, a téren elhelyezett emléktáblája szerint: Baccio Bandinelli Giovanni delle Bande Nere ) a pápai Fekete Sereg zsoldosvezére volt. Nade szegény Cosimo szerszáma már csak a galambokat érdekli.

I Cosimonak azonban tehetsége is volt az országgyarapításhoz és felvirágoztatáshoz. Uralkodása alatt béke és rend uralkodott és ez volt Toszkána 2. aranykora, ha az elsőt Lorenzo Il Magnificonak adjuk.

 

 

 

Részletek a San Lorenzo bazilikából:

 

 

 

 folyt köv.de lent vannak a videók, még 2004-ből, valamivel jobb bőgőssel, mint aki most volt ott!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

  

               

 

 

 

Ajánlott "Toszkána" linkek:

http://tajkep.blog.hu/2008/02/22/toszkanai_anzix

    

Folytatás: 

 1.nap: Villach - Montalcino
 2
.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza
 3.nap: Buonconvento - Siena
 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle
 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo
 8.nap: Regello - Firenze
 
9.nap: Cutigliano - Pte di Catene
10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach
16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr19839998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása