HTML

8.nap: Reggello - Firenze

Szerző: P41

 2008.szeptember 27., szombat

Ma véget ért hát DNy-Toszkánai kalandozásunk egy hete, megyünk Reggello-ba, Firenze mellé. Mindig lehangoló egy olyan helytől búcsuzni, ahol szivesen éltünk, laktunk.

Bepakolás után elmentünk Fiorella irodájába fizetni. "Buona mattina, buon giorno, come stai", harsány csatakiáltások hallatszottak. Bormustra, majd pagare. Fiorella megengedte, hogy az előlegből fennmaradó rész felét kártyával, másikat készpénzzel fizessük. Mind eközben figyelni kellett, mert be nem állt a szájuk, az enyém se. Endophin-szintem magasra szökkent.

 

Firenze provincia

 

Reggello Firenzétől 20-30 km-re, az A1-es autópálya közelében egy kisváros. Az itteni szállásunkkal is szerencsénk volt. A blogsorozat elején említett magyar hölgy révén szereztük, ld. http://www.toscanarelax.net/dettaglio_ung.asp?Riferimento=2700 . Tulajdonképpen ő egy agriturismo-szállás bróker, aki üzletszerzőként magyaroknak közvetíti ki és intézi el a foglalást és más hivatalos ügyeket egy olaszországi cégnek. Kicsit furcsának fog tünni, ha elsőként lesz vele dolgod, mert mi is előszőr bizalmatlanok voltunk. Az előleget neki kell személyesen elküldeni ( átutalni vagy póstán, ami sajnos plusz költség ), de no problem, nincs átverés, később fogsz kapni egy vochert a cégtől, minden tudnivalóval. A többit a szállásadónak kell kifizetned érkezéskor.

A fogadtatás Reggello-Casciaban kedves volt, a szállás egy modernizált 15.szd-ban épült parasztházban kitünő. Úszómedence, szép kert, fedett garázs. Képeket majd holnap készítünk.

Éppen hogy csak bepakoltunk, egy ötlettől vezérelve beautóztunk Figline Val d'Arno-ba és az ottani vasutállomásról helyiérdekű gyorsvasúttal bementünk Firenzébe.

 

 

Figline val d'Arno nekünk már 2004-ből ismerős volt, egy hétig lakókocsiban ott campingeztünk ( Camping Norcenni Girasole Club **** ). Páromnak most is járt a szeme kőrbe-kőrbe, ahogy pásztázta a horizontot: hátha meglátja Stinget, akinek itt van villája:)

 

A vonat 20-30 perc alatt teszi meg az utat, fél 4-kor már Firenzében sétáltunk. Úton:

 

 Mivel reggel óta semmit nem ettünk, a Santa Maria Novella vasutállomást elhagyva, a Battisteronál egy kis utcában jól megebédeltünk ( kettőnknek, borral 22-25 Euro ). Ezután kellemes közérzettel gyönyörködtünk a Piazza Duomo látnivalóiban. Itt mindig óriási nyüzsgés van, még októberben is, tele mindenféle faju és nemzetiségű turistával és a belőlük élőkkel vagy élősködőkkel. Fogjátok szorosan a táskátokat, zsebeteket.

 

Most elég gyorsan elhagytuk ezt a környéket. Az üzletszerűen kínzott, maguk alá csináló lovak látványa tovább űzött bennünket a Via Roma-n a Piazza Repubblicára. Közben reneszansz-korabeli kosztümös felvonulást láttunk:

 

A piazza Republica a város cirkusza. Itt mindenféle szórakozást kínálnak: utcai zenészek, pantomim ill. happening és a legkülönfélébb emberek.

 

 

A zenészekről egy másik napon mesélek még, képekkel, videoval. M53 inkább az érdekes emberekre "bukott":

 

 

 

Aztán a Piazza della Signoria-n találtuk magunkat a Palazzo Vecchio ( Signoria, Municipio ) gyönyörű reneszansz épületével, Medici I. Cosimo nagyherceg szobrával, a Neptun szoborcsoporttal, Michelangelo Dávid szobrával ( másolat!), Savonarola megégetét jelző hellyel a kövezet részeként... Most nem merültünk el semmiben, csak lazán sétafikáltunk.

 

 

 

 

 

Aztán a tér Signoria előtti sarkánál megláttuk az utcai "heccmajsztert", aki kiválasztott magának egy-egy gyanútlan járókelőt, majd karikírozta, bosszantotta a többi nézelődő röhögése közepette.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek az idős stüszivadász kalapos emberek elég sokan voltak, becslésem szerint valamilyen veterán-találkozó lehett ( szombat volt ) hétvégén a városban. Korukat nézve valószinű, hogy II.világháborús hegyivadászok, de lehet, hogy valamilyen Dél-Tiroli "Olasz Gárda" tagjai. Sose lehet tudni. ( A 60-as években még terrorcselekmények is voltak Alto-Adige regio-ban, ami régen, 1921 előtt Ausztria része volt. Aztán a lehető legnagyobb autómiát kapták és azóta béke van. Azért ők szeretnek a "régi szép időkre" emlékezni és sörözni.

Kiértünk az Arno partjára. Az estébe hajló fényekben élveztük a látványt és a fotózást.

 

 

 

Happening a Piazza Repubblicán, az állomás felé:

Szép, jól sikerült nap volt.

 

Ajánlott "Toszkána" linkek:

http://tajkep.blog.hu/2008/02/22/toszkanai_anzix

    

 

Előzmények:

 1.nap: Villach - Montalcino
 2
.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza
 3.nap: Buonconvento - Siena
 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle
 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo


 
Folytatás:
 9.nap: Cutigliano - Pte di Catene
10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach
16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr84839989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása