HTML

1.nap: Villach - Montalcino

Szerző: P41

2008 szeptember 20, szombat

Frau Fugger házában jót aludtunk a fáradtságtól, no meg a hihetetlen csend révén, szinte hiányoztak társasházi szomszédaink. A reggeli látvány a balkonról lélegzet elállítóan szép és idilli volt. Harmatos hegyi rét, tehenek bőgése, birkák bégetése. A nagy nyugalmat csak egyetlen ember "zavarta", egy idős hajlott hátú néni szedte össze a fákról leesett birsalmákat olyan komótosan, hogy úgy éreztük: megállt az idő. Ahogy lassan haladt, lehajolt, majd ujra és ujra, mintha még 100 éve lenne erre, eszembe jutott a Cseresznyéskert-paródia Alfonzóval és Szemes Marival: " Heeeej, ha az én galambocskám Galuska Galagonyovics ezt megérte volna!"...., miközben Szemes Mari lassan kötötte azt a végtelen sálat.....Aztán eszembe jutott Budapest, ahol már emberevő cápák hada után sóhajtok ilyenkor a tapintatlan tömeg miatt, de ez a gondolat hamar el is szállt. Élveztük a látványt: távolban a Karavankák vizválasztó magas hegyei, hósapkákkal, tuloldalon Szlovéniával. A balkonon a házigazda frissen levert diói szétterítve száradtak...

A kiadós és szivélyes reggelit kaptunk, háziasszonyunk nem zavart kérdésekkel, inkább mi Őt, kedélyesen elcseverészve bikkfa német-osztrák-kézzellábbal nyelven.

Utána csináltunk egy pár fotót, amolyan lenézett "szokványos turistafotókat". ( Egyuttal emlékezem csgy esztéta "barátomra" < fotolista.hu/keptar >! )

 

 

 
Társasházi közgyűlés

 

 

  
 

 

Utóbbi kép: Frau Fugger házától az erdőn át ( Fuchsbichlweg ) az autópálya felé elmenőben.Tisztára a "Piroska és a farkas" jutott eszembe

 

  ....Aztán egy utolsó olcsó tankolás ( nem az arnoldsteini nagy becsapós benzinkútnál, hanem letérve a piros utra egy határmenti faluban! ) és vissza az autópályára, át Olaszországba. Nekünk még mindig szokatlan ez megállás nélkül. Emlékszem, hogy a 80-as évek végén és a 90-es évek végén mit maceráltak az olasz vámosok, drogcsempészektől autótolvajokig mindenféle bünözőnek nézve bennünket...

Elmúlt, hál' Istennek, vámosostul, azóta mi is az EU tagjaiként lassan természetesnek vesszük, hogy objektive csak az autópálya dijfizetés és a benzinár változik, ha itt átlépjük a már csak táblán jelzett határt. Na de micsoda különbség van az emberek és kultúrájuk, multjuk, történelmük és mindenük között! Nem tudom melyiket szeretem jobban: a steril, tüchtig osztrákot vagy a kultúrák, stílusok, emberek, hangulatok nagy itáliai harsány egyvelegét. Mindegy, lényeg, hogy Budapesttől jó messze vagyunk.

Egy azonban nem változott, - és ez rosszabb, mint az itthoni bunkók között ( ami jelentős minősítés!) - hogy a kedves, mosolygós, bohém itáliai ember ( jobbára a férfiak ), autóba ülve (ön)gyilkossá válik. Hajmeresztő, amit művelnek. Hogy irányjelzés nincs, azt itthon már megszokhattuk a manager-generációtól, de ha 160-nal előzöm a kamionsort a belső sávban, pillanatok alatt a se...embe terem egy talián, pedig láthatja, hogy nem is tudnék gyorsabban menni, mert egy európaibb polgár ( pl. egy osztrák ) előttem nem megy gyorsabban. Mellékutakon sem más a helyzet: ott van a fenekemben ( kb 1-2 méterre ) és ha jelzem neki ( villogó, irányjelző, lassítás, intés, stb), akkor sem előz meg. Ő úgy akar gyorsabban menni, hogy én ne legyek ott... Fura! Meg 2-2 kereke közé veszi a felező/záró vonalat! Ugyanez a talián gyalogosan egy laza, vidám szeretetreméltó ember. Csak ne üljön gépkocsiba!!!

Igy küzdöttük végig magunkat autópályán Tarvisio - Udine - Velence utvonalon. Aztán ami ezután kezdődött, az is egy rémálom: 679.5 elágazás, letérő, pocsék táblázás, elterelések, méteres araszolások. Pedig még nem tudtuk, hogy Firenzéig mi vár ránk, holott mindig mindent fizetni kellett. Aztán Firenze-Certosanál letértünk a sienai, 2-es kvázi-autopályára (olyasféle,mint a mi M0-ásunk). Mennek, mint a fene, pedig a sáv nem sokkal szélesebb,mint az autónk. Végig 50 km-es korlátozások és carabinierik, de ugyanúgy kellett menni, mert hátulról "ösztönöztek"...Ráadásul voltam olyan marha, hogy vettem egy MIO 330-as GPS-t, ami Montalcinot uticélként betáplálva, minden kijáratnál le akart irányítani bennünket, pedig csak autópályát állítottam be. Általában megállapítható, hogy ezek a ketyerék még megbízhatatlanok.

 

Toszkana régió

 

 

Provincia di Siena

 

 Végcélunk, első hetünk csillagpontja: Montalcino, a Brunello nevű bor ill. szőlőfajta hazája, Sienától DNY-ra. Aljas rágalom, hogy szállás-választásunknak köze van ehhez a vörösborhoz.Én csak, mint szíverősítő gyógyszert kerestem, napi 1 dl-ig, esetleg 2 dl-ig...Javitok! Étkezésenként kell bevenni, közben és utána.

Mindenesetre interneten talált csodálatos szállásunk, ( ebben az időszakban 490 Euro/apartman árért egy hétre ) és a fantasztikusan szivélyes fogadtatás a La Crociona fattoriában ( Agriturismo La Crociona, Località La Croce, Montalcino (Siena) - Ph.  +39 0577 848007  / 847133 - Fax  +39 057... - E-mail
P.IVA/C.F. 00946250529    http://www.lacrociona.com ) Montalcino mellett szerencsés választás volt a neten.

 

Szállásunk és Vannoniék teljesen elfeledtették az "autópálya" viszontagságait. Paolo Vannoni és lánya, Barbara fogadtak bennünket és - a Brunello-kostolónak is köszönhetően - végig röhögtük az egész szállás bemutatást. Barbara egy duci aranypofa ifjú asszony. Másnap aztán megismertük a fattoria igazi "erejét", signora Fiorellát is, Ő sem semmi. Féltékeny asszonyodat hagyd a kocsiban. Kezdtem érteni ( már Sophia Lorent is "megismerve) a szabin nők elrablása "történelmi" mozgatórugóit!

 

 

 

Szállásunkról és környékéről néhány fotó:

  

 

 

 

 

  

Előzmények:

 0.nap: Kis bevezető, Budapest

Folytatás: 

 2.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza
 3.nap: Buonconvento - Siena
 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle
 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo

 
8.nap: Regello - Firenze
 
9.nap: Cutigliano - Pte di Catene

10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach

16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr29734304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.