HTML

5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano

Szerző: P41

2008.szeptember 24., szerda

 

 

Kezdenek a részélmények - visszaemlékezést erőltetve - egy egész álommá összeállni. Az egyes tájak, műemlékek már nehezebben állíthatók kronológiai sorrendbe, az egyes helységek topográfiája sem áll már pontosan össze, ha nem veszem elő a térképet és a fotók expozíciós idejét. Egy biztos: Toszkána egy olyan része Földünknek és lakóinak egy olyan műve, melynek a maga nemében nem lehet párja. Mondom: lehet , mert nem zárom ki, hogy másnak Szicilia vagy Szardínia, Korzika vagy Tunézia ugyanilyen asszociációk és emóciók forrása. De próbálják ki csak egyszer Toszkánát nyugodtan, nem rohanva , nem egyszerre sokat markolva ( keveset fogva ) bejárni.  Ha jól esik meditálva, elmerengve.  

Bejárni! Ez egyszerre teljesen lehetetlen. Mi megpróbáltuk a részleteket kiélvezni, felderíteni: lehetetlen. Valószínű, hogy ha majd egy másik életemben bankvezérnek vagy rocksztárnak születek és idejében abbahagyom dollármillióim öncélú hajszolását, majd Toszkánában ( valahol Siena-Montalcino-Montepulciano által határolt vidéken ) fogok egy régi házat venni, felújítanám és ott élve tartalmasan élném életemet. Autópályákat akkor is kerülném. Soha nem hallanék Magyarisztánról, O.V.ről, Gy.F.-ről, akasztós K.Lászlóról, szadeszről, maszopról és narancsról, stb. Legizgalmasabb pillanataim lennének, hogy kiderítsem: miért tüntek el a cimerek Arezzo Piazza Grande-jának házairól.  Hogy a szomszédék Maria-ja férjhez ment....Hogy milyen lesz az idei oliva....

 

 Előveszem útikönyveinket, itt látható és nem közölt fotóinkat és "beugranak" az élmények, amit nem lehet visszaadni képeinkkel sem.

A DNy-Toszkánai ( Siena, Grosseto, Maremma ) vidék legszebb része nekem a Val d'Orcia, az Orcia folyó völgye. Folyót mondok, de amikor mi szeptember végén ott jártunk, csak lagymatagon csordogáló erecske volt. Mégis van annyi hatása, vonzereje, hogy egy megyényi vidéket természetben, látnivalókban gazdaggá tegyen. Itt van mindjárt az oliva és szőlő-bor termelés. Ezen a csapáson azonban nem írok tovább, mert ez olyan,mint a szex: nem beszélni kell róla, hanem átélni! Megenni és meginni! Na és sokáig tartana taglalása:)

A helyiek összefogása révén kialakulni látszik egy nagy "park", egy tájvédelmi körzetszerüség. Ennek révén a DOC ( denominazione di origine controllata vagyis ellenörzött eredetű ) márkajelzést használják olivára, borra, sáfrányra, juhsajtra, mézre, stb . DOC nélkül is kétségem sem volt az ellenkezőjéről, de mégis jelzi a toszkán ember igényességét és hogy nem egy év alatt akar romlott hús átcimkézéséből, mézhamisításból, "bor" hűtőfolyadékból előállított löttyéből magyar módra meggazdagodni.

Az Asciano és Monte Antico között ujra megindították - sajnos csak vasárnaponként - a keskeny nyomtávú vicinális vasútat a Crete dombjain és az Orcia völgyében.

Maga Castiglione d'Orcia egy bájos középkori kisváros az Amiata-hegy lejtőjén. Az Aldobrandeschi főnemesi család várának romjai "koronázzák" a környéket. Fotósok! Akik nem lepukkant épületek lichthofjaira buknak, itt szép képeket készíthettek! Csak nem kapkodni! Nyugodtan nézegetni, embereket is, műemlékeket is, kiteregetett gatyákat, bugyikat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Útközben....

 

 

San Quirico d'Orcia:

Jelentéktelennek látszó kisváros. Valami mégis látszik a fotókról, hogy itt is megtalálja a "befogadó" turista és fotós a látnivalókat, élményeket. Rajtunk kívül számtalan jobb fotóst is megragadott ez a hely ( pl.  http://archifoto.gportal.hu/picview.php?prt=275330&gid=2121817&index=18 ).

 

 

Nem tudtuk azonosítani, hogy a Collegiata dei Santi Quirico e Giulitta elé épített modern emlékmű hatalmas tömbjei mikor kerültek oda , mi célból és minek állítanak emléket. Mindenesetre az internetről letölthető a templom eredeti látképe, ami az emlékműtől most nem igen fényképezhető: http://www.valdorcia-info.com/images/san_quirico_small.jpg .

 

Nekem általában tetszenek ezek a nagy monolit kőtömbökből készült modern szobrászati alkotások. ( Például a budapesti Új Köztemető 301. parcellájában Jovánovics György alkotása ), de csak a megfelelő helyen. Egy szűk kis terecske erre nem alkalmas.

 

 

 

Említettem már, hogy mind a két alkalommal itthon bosszankodtunk, hogy sokszor (100) métereken múlott egy-egy műemlék vagy érdekesség megnézése, de mélabélák voltunk és elmulasztottuk. San Quirico mellett van az a villa, ahol a Gladiátor c. filmnek azt a jelenetét forgatták, amikor Maximus hazatért hispániai otthonába és családját legyilkolva találta. Csak egy Google műholdas 3D képet találtam róla. Igaz, a film története 90%-ban kitaláció: nem volt Maximus, nem volt párbaj, egyedül az volt igaz, hogy volt egy Commodus császár és meggyilkolászták, ami akkoriban már nem volt szokatlan esemény....

 

Montepulciano felé:

 

 

 

Montepulciano: (Pallas Nagylexikonból)

  "Montepulciano az ugyanily nevü járás és püspökség székhelye Siena (ettől 47 km.-nyire) olasz tartományban, 627 m. magasban, vasút mellett, (1881) 4806, mint község 13 387 lak. Kitünő bortermeléssel és vastartalmu ásványvizforrással; érdekes etruszk tárgyakat tartalmazó régiség-gyüjteménnyel. Egy közeli dombon áll a szép templom. Madonna di San Biagio, amelyet 1548. Antonio San Gallo épített. M. szülővárosa Bellarmin kardinálisnak és Angeli Polizianónak."

Nagy nagy tévedés! Montepulciano ennél sokkal több! Ezek száraz adatok. A hiányzó részek adják az élet szépségét, savát-borsát. A hiányzó, szubjektívebb leírás pótlásához vegyük először elő, hogy Montepulciano és környéke a világ egyik legelső borországának, annak legkíválóbb borrégiójának, annak is a három legjobb borvidékének ( Montalcino, Chianti mellett ) egyike. A város a Strada del Vino Nobile di Montepulciano része. A környéken dúskálhatunk a pincékben, ahol megkóstolhatjuk a Nobile-t, ha van rá pénzünk. Ugyanis ez is ( ld. Brunello di Montalcino ) drága, mint a fene. De annak ellenére, hogy szakértők bizalma is megrendülni látszik mostanság a Nobile minőségében. Ez nagy baj, mert már előzőekben előadtam az itáliai borász vagy kereskedő kontra elvetemült magyar csalók elméletemet. Csak üssék be a Google-ba: montepulciano + bor és magyarul olvashatnak a közelmult magyaros ízű, de kapzsi olasz borászok ( hová tart a világ, már ilyen is van! )  okozta botrányról:
"Nemcsak Montalcinóba ütött bele a sistergős ménkű, hanem a szomszédvárat, Montepulcianót is eltrafálta. A kórtörténet is hasonlóan alakul, a Brunellopoliból már ismert TTB (Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) a montepulcianóiakat szintén sárga lapos figyelmeztetésben részesítette. Konkrétabban: a TTB az amerikai kikötőkből nem engedi tovább a vino nobile di montepulcianókat, mert nem kaptak kielégítő választ arra a kérdésre, hogy tényleg délolasz szőlők levével szaporítják-e a vino nobilét. Amennyiben így volna, akkor ez a fogyasztók félrevezetése, és a TTB egyik fő feladata ennek megakadályozása. (A montalcinói botrány egyébként azóta elcsitult, elsimították; lassanként a legfeketébb bárányról is kiderül, hogy lélekben hófehér.)"
http://alkoholista.blog.hu/2008/08/15/montepulciano_alatt_remeg_a_fold 

Tényleg nem értem, mitől olyan k. drága a Brunello is meg a Nobile is!!!

A toszkán borokról még:
http://www.deluxe.hu/cikk/20070426/a_marki_bora/

 

 

Másik, méltánytalanul hanyagolt szépsége maga a város. A szerkezete, az épületek ódonsága, stilusa és az egész által összetevődő feelingje. Ott van mindjárt a reneszansz Piazza Grande, melyen szinházi előadásokat tartanak és a Bravio delle Botti-t, melynek résztvevői nyolc városrész képviseletében hatalmas boroshordókat görgetnek. A négyszögletű teret palazzo-k és a duomo határolják. Előbbiek egyikében működik montepulcianoi gasztronomiai élményünk vendégváró helysége, de a téren való kiülés lehetőségével és - telintettel a melengető napsütésre - mi ezt ki is használtuk. Kitünő hidegtálakat ( pecorinoval, prosciuttoval, stb ) ettünk, no meg vino rosso di Montepulciano-t ittunk hozzá. Ami nem a Nobile, de jó volt. Mintegy harmadik, ingyen piatto-ként jókedvű pincérnőt fogtunk ki. Mi le Mariáztuk, tök mindegy ilyenkor, pláne, hogy Modugno meg Celentano dalokat dudorászott, aztán mintegy interaktiv előadásként előadtam tudásomat neki eme műfajból, amely osztatlan elismerést aratott Marianál és a nem heavymetal-műveltségű  középkorúaknál. Igy igen jó hangulatban jártuk be a várost.

 

 

 Harmadik, lexikonból kimaradt dolgot csak nagyon röviden: ez a fotósok paradicsoma. Az egész környék, a Quiricókkal, Pienzával, stb. Helyesebben, ami közöttük van. Ami a lényeg: nem az útról kell szemmel témára vadászni. Be kell menni a kanyargós földutakra.

 

Ajánlott "Toszkána" linkek:

http://tajkep.blog.hu/2008/02/22/toszkanai_anzix

 

 

Előzmények: 

 0.nap: Kis bevezető, Budapest
 1.nap: Villach - Montalcino
 
2.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza

 3.nap: Buonconvento - Siena
 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle

 Folytatás: 

 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo

 
8.nap: Regello - Firenze
 
9.nap: Cutigliano - Pte di Catene

10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach

16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

2 komment

Címkék: montepulciano san quirico dorcia castiglione dorcia vino nobile

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr63822741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

affenetudja 2009.07.07. 14:43:36

Élvezem szarkasztikus humorodat és stílusodat.Sok véleményeddel nem értek egyet. Pl. amit úgy lehet sommázni, hogy mindenütt jó csak itthon nem, habár a felhozott példák találóak. Sok kép nagyon jól sikerült, gratulálok. Folytatom az olvasást, ha lesz időm.
Aladár

P41 2009.08.20. 14:52:52

@affenetudja: Miért? Itthon jól érzed magad? Beteg a társadalom, beteg az ország.
süti beállítások módosítása