HTML

4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant' Angelo in Colle

Szerző: P41

2008. szeptember 23.,kedd

Én igazán nem értem, hogyan lehet az, hogy itt mindig szép idő van! Kár, hogy hőn szeretett betegbiztosítónk és orvosaink gyógyszerekkel tömik a depressziós honfiakat. Talán egy 2-3 hetes toszkánai kirándulással, vörösborral, ételekkel és  egy megfelelő útitárssal inkább kigyógyíthatók lennének mind heveny melankóliájukból, mind krónikus tüntetés-mániájukból....:)

Utiterv készen: irány San Galgano, Sant'Angelo in Colle.

 San Galgano:

Már messziről szembe tűnik a Valdimerse síkságon látványosan elszigetelődött egyedülálló San Galgano apátsági templom. Azaz, hogy sajnos csak romjai.

 

A templom az ég felé nyitott hatalmas hajóival jelentős emléke az itáliai gótikának, melyet itt francia ciszterci szerzetesek honosítottak meg. Galgano Guidotti egy környékbeli  nemes volt a XII.szd-ban, aki ide, Montesiepi dombjaira vonult vissza, hogy bünbánó életet folytasson. A nemsokára szenté avatott Galgano tiszteletére a volterrai püspök emeltetett először ide egy kis templomot. Ide költözött aztán egy cisztercita közösség, amely egyre nagyobb befolyást gyakorolt Senese és Grossetano területeire.

A nagy templom 69 m hosszú és 29 m széles, latin kereszt alakú és 1224-1288 között építették. Már a XVI. szd-ban rossz állapotban volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végezetül egy jelenet Tarkovszkij 1980-as években itt forgatott egyik filmjéből: 

 



 

Rettenetes éhség és szomjúság gyötört bennünket, így még San Galgano sziklába szúrt lovagi kardjáról is elfeledkezve rohamléptekben közelítettük déli 2 órakor a vendéglátás szent helyének vélt árnyas-ligetes épületegyüttest, gondolva, hogy mint nálunk is, a legszentebb helyen is működik egy turistagyomrokra bazírozott helység. Csalódnunk kellett: Itáliában a normális turista üres gyomra normális ebédidőben hátrább van sorolva olyan fontos tevékenység után, mint a szieszta.

A szieszta, az itt szent. Szent Szieszta ( nota bene: santissima ) Itáliában nagyobb szent, mint maga az Atya Úristen, mert ha eljőve annak ideje, nincs az az isten, próféta, üzleti érdek, hogy a tulaj haza ne menjen az ő szent ebédjét elkölteni, lefeküdni párkapcsolatot ápolni, majd csicsikálni. Ezt hívják olaszul sacro pisolino-nak, szent szunyókálásnak. Az alkalmazottai szintén hazamennek, vagy üdögélnek a lombok alatt, de kiszolgálás nincs. Na! Közben tekintélyes turistavolumen veszi az irányt morogva másfelé. Azt gondolják a tapasztalatlanok, hogy pár kilométerrel arrébb találnak nyitva vendéglőt! Hahaha! Látjátok feleim szümtükhel: nem a biznisz a legfontosabb. Lehet, hogy a római birodalom is ezért veszett el, mert a döntő csatákban a katonák 14:00-kor letették a kardot ( be sem fejezve az ellenfél lebökésének műveletjét és bennük hagyva azt a fránya kardot, mint Galgano a sziklában ) és megkezdték sziesztájukat. Nincs is annyi áldozata a pénzhajhászásnak itt, mint kishazánkban. Itt szinte ismeretlen az infarktus, hála a vörösbornak is, persze. Meg az ételek változatos voltának: nem úsznak a disznózsírban, inkább akkor az olivaolajban ( telítetlen zsírsavval ). Aztán van nyúl, birka, kecske, galamb, vaddisznó, hal, sok gomba, zöldség...Hajjaj, csak mi nem kaptunk belőlük, mig a tulaj otthon zabált....Hajjaj, rossz helyre születtem. Árpád vezér is hülye volt, hogy itt maradt ebben a huzatos medencében. Pedig éppen jó időben foglalhatott volna - mondjuk a gótok vagy longobárdok helyett - jobb helyet új hazának. 895-ben Toszkána éppen jelentéktelen volt, mondhatnám nem volt érdekes senki számára. De hát Árpád már fáradt szenilis öregember volt és odaadta szerencséjét meg még egy fehér lovat is a Stvatopluknak, ugye.

Aktuális ebédünket az autóban melegedő vizzel helyettesítve jártuk tovább Toszkána útjait, csap és pap helyett hagyva a szent lovag kardjának megtekintését és tudva, hogy este 7-ig vagyunk éhezésre ítélve.

Fenti fejezetem hosszabbra sikeredett, mint bármely művészettörténeti objektum iránti lelkesedésem lejegyzése. Mert ez nekem igen nagy sérelem, kérem szépen, tisztelettel.

Abban a hiú reményben, hogy útközben az út mentén találunk valami etetőt, elindultunk Sant' Angelo in Colle felé.

És láss félcsodát, kedves olvasó! Optikai csalódásunk, hogy a "Bar Ristorante La Riserva Di Magrini Luigi" S.S.  223 Km.34+806 CIVITELLA PAGANICO (GR)  PARTITA IVA 01055250532  fejlécű blokkunk  tanusága szerint (fene tudja mit jelentenek ezek a kódok) ott volt az út mentén! OTT! BIZONY!

Csak a ristorante nem volt nyitva, 3 alkalmazott a verandán, ahol igazán megebédeltünk volna, kártyázott és sörözött. Na de a bar nyitva volt és ettünk finom porchettát, rá ittunk cappuccinot....Már csak a diván hiányzott nekünk is, mint otthon a tulajnak....

 Sant'Angelo in Colle.

Egész véletlenül keveredtünk oda. Szieszta volt ott is és egyetlen toszkán arcot nem láttunk, csak macskákat és egy idősebb echte német turista házaspárt. Az asszony az autójukban ült ( sziesztázott ő is? ), az ember a várfalakon térképet tanulmányozott, mint Montecuccoli a szentgotthárdi csata előtt. Beszédbe elegyedtünk, de törököt fogtunk, mert be nem állt a szája, hogy ők merre jártak már. M53 elmenekült fotózás ürügyén. Aztán én is. De azért jellemző, hogy ez a táj, ez az ősi vidék hogy be tud lelkesíteni embereket....Hogy rosszmájú legyek: még németeket is! És mi elkezdtük fotózni a macskás sikátorokat.

Maga a commune, Sant'Angelo in Colle csak a Brunelloban és szépségében jeleskedik, semmit nem találtam történelmi vagy más jellegű érdekességet. Fotósoknak nem szabad elszalasztani. És persze gasztronautáknak. Ime néhány fotó kedvcsinálónak:

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül egy esti kóborlás Montalcinoban:

 

 

Topic OFF: Elnézést kérünk a nagyrabecsült olvasótól, hogy nem tudni milyen művészi értékű képeinket elcsúfítottuk a copyright ormótlan feltüntetésével, de egyrészt ezekkel inkább az a célunk, hogy szemléltessünk, kedvet kapjanak, másrészt elvadult világunkban már a kevésbé tehetséges fotósok munkáit is ellopják, sokszor a világ távoleső tájain, fizetni értük persze eszükbe sem jut, legyenek bár menő ujságszerkesztőségek, stb.

Topic ON

Folytatás: 

 Előzmények:

 0.nap: Kis bevezető, Budapest
 1.nap: Villach - Montalcino
 
2.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza

 3.nap: Buonconvento - Siena

  Folytatás: 

 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo

 
8.nap: Regello - Firenze
 
9.nap: Cutigliano - Pte di Catene

10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach

16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr51797832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása