HTML

3.nap: Buonconvento és Siena

Szerző: P41

2008.szeptember 22., hétfő

Felébredve immár hagyományosan megállapítottuk, hogy Toszkánában a rossz idő olyan ritka, mint a rák a vetésen. Ritka jelenség, amely futó záporokban vagy egyenletesen fedett égboltban nyilvánul meg és sohasem napokig tartó, öngyilkos hajlamokat gerjesztő otthoni ősz időjárásban.

Mai programunk két fő célja Buonconvento és Siena ill. környékeik.

Buonconvento az Arbia és Ombrone folyók összefolyásánál a Via Francigena ( Franciaország felé vezető ) középkori út egyik fontos állomása. 1313-ban itt halt meg útja közben VII.Henrik, az első luxemburgi házból  való német-római császár ( mint nálunk Zsigmond magyar király is ) és a település magva máig megőrizte ennek a kornak a képét. A sienaiak vörös tégla fallal vették körül. A Porta Senese és a szük utcácskák sikátorok mind ezt a hangulatot árasztják.

Mint a képeken megfigyelhető, a sienai jellegű lokálpatriotizmus városnegyedre kiterjedő fajtája terjedt el. Itt ilyen zászlóval, amott olyannal mutatják ki és persze a buonconventói koronás békát ábrázolóval.

Toszkánában nincsenek kocsmák, azok a büdös, füstös, lepukkant undorító "vendéglátóipari egységek", melyekben vizezett műbort árulnak a kábulatba esni vágyóknak. Ez csak a Lajtha-tól keletre lehet divatos. Azon túl a borivás ott nem a népi lerészegedést szolgálja, hanem a gasztronomiai kultúra része, a társadalmi érintkezés, marketingosan kifejezve: a kommunikáció katalizátora kelléke. Ezért pl. u.n. enoteca-kban, vinoteca-kban asztalokhoz leülve, legtöbbször valamilyen étellel együtt fogyasztja az olasz ember a decinként vagy negyed/fél literenként kimért vino da tavola-t vagy a megrendelt minőségi üveges bort. Ez egyébként a társadalmi élet, az emberek közötti információcsere helye is, ahol - általában - férfiak megbeszélik környezetük problémáit, pletykáit.

Amikor megérkeztünk Buonconventoba, a parkolóban tanácstalanul nézegettünk, kell e fizetni. Ekkor a képen látható beszélgető toszkánok világosítottak fel, hogy ingyen van! Nofene! Hát ilyet! Olyan jó kép lett volna társaságuk, ha nem tudják, hogy le szeretném venni őket, de hát így is maradt valami a hangulatból, ami itt nálunk nincs.

 

 Elindultunk felfedezni a centro storico-t, a történelmi városközpontot, amely még reggeli hangulatot árasztott a lassan beinduló munkavégzés tevékenységeivel, zajaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szinte sajnáltuk, hogy ilyen kicsi Buonconvento történelmi városmagja és nem kószálhattunk még, esetleg egy kis gasztronómiával vagy 1-1 dl vino da tavolával "megkoronázva" a szép látnivalókat, de várt bennünket újra minden idők és terek legszebb városainak egyike: Siena ! Ott sem először jártunk, 2004-ben egy teljes napot szenteltünk neki, amely császárpártiságával ( ghibellin ) 1555-ig kitartott a pápapárti ( guelf ) Firenzével szemben, állandó háboruságok közepette, ami viszont mégsem befolyásolta mindkét város saját polgári fejlődését. Ugyanis akkortájt zsoldosvezérek szerződtek egy-egy megbízóhoz, a zsoldos érdeke pedig az volt, hogy élve megússza a csetepatékat és megkapja a zsoldot, így 2-3 halottat eredményezett egy ilyen döntő ütközet, ami belefért a zsoldoslét árnyoldalaiba. Az egyik ilyen esetben három firenzei zsoldos leesett a lováról, ennyi volt a veszteségük, de a csatát elveszítették. Ütközet végén sokszor megállapodással nyilvánították ki, hogy ki győzött. Jó, mi? Voltak szerződéstartó "becsületes" condottierik ( zsoldosvezérek ) és voltak megbízhatatlanok. Mármint a megbízó számára. Mint manapság más foglalkozási ágakban: ki fizet többet? De a meghalt bajtársak családjai általában mindig megkapták elesett hozzátartozójuk pénzét. Hja, ma nekem, holnap neked. Nem volt azért könnyű vállalkozási forma.

 

Útközben csodálatos,  talán Toszkána legszebb tájain autóztunk át. Annyira hihetetlenül szingazdagra "sikerültek" a tájképek, hogy "giccsmentesítés" céljából utólag levettem a szaturációikból ( színtelítettség ).

 

 SIENA:

Érdekes, hogy a sok szép régi toszkánai város, Firenze, Pisa, Arezzo, Siena, stb. közül soha nem tudnék eldönteni egy elsőbbségért "vívott" képzeletbeli objektív versenyt. Firenze lenne a legnagyobb vetélytárs. Mindkettő felemelkedésében a PÉNZ, vagyis a gazdagsági fellendülés ill. az ezt elősegítő várospolitika játszott szerepet és  eredményezte a ma is megcsodálható építészeti-kultúrális csodálni valókat. Igy felfogva talán Firenze jelentősebb, gazdagabb és eredményesebb, nagyon szeretjük "nagyságát" és szépségét, az ott lakó embereket, de nincs olyan speciálisan középkori hangulata, kisugárzása, mint Sienának. Ha nosztalgiázva felsóhajtunk, akkor ez jön elő: "de elmennék most Firenzébe!". Mégis, az én ( P41 ) szivemben Siena a kedves kis(?) középkori város, emlékeim kötődnek kedvenc olvasmányom, az Elátkozott Királyok ( Maurice Druon ) révén is hozzá, pedig amikor először olvastam, még nem is láttam Sienát.

  A főhős családi vállalkozása, a Tolomei bankház volt, amelynek épülete itt látható baloldalt, ma is banknak ad otthont.  Nem voltak a Tolomeiknek politikai ambícióik, mint a firenzei Medicieknek, de financiális dicsőségük csúcsán   királyi családok pazarlásainak támogatói voltak busás kamatokért és pénzben ki nem fejezhető előnyökért. Ma így néz ki a bankház. Paradox módon a Toszkánai Bank sienai székháza.

A sienai Pazzi bankárcsalád már keményen bele akart szólni a politikába, firenzei érdekeltségeikkel is, de a firenzei Mediciekhez viszonyítva jelentőségben, kapcsolatokban is lekéste a Mediciek emelkedését. Sokáig riválisok voltak. Idézet a wikipediából:
"Pazzi-összeesküvés néven vonult be a történelembe – a két Medici-fívér – Lorenzo és Giuliano ellen tervezett merénylet,  mely-re Firenzében került sor 1478. április 26-án a Santa Maria del Fiore székesegyházban. Az összeesküvés vezetője, Francesco de' Pazzi, a Medici-család riválisa volt a firenzei hatalmi harcokban." Kivégezték: kilógatták a Palazzo Vecchio ( Signoria ) ablakából, ugyanígy a többit is. Jellemző Lorenzo de Medici nemzetközi tekintélyére, hogy a török szultán az utolsó menekülőt kérés nélkül kiadta Firenzének. Ő is ott lógott végül.

 A két város székesegyháza ( duomo ) is csak úgy vesenyezhet az elsőbbségért, mint alma a körtével. Számomra a firenzei Santa Maria del Fiore Brunelleschi kupolájával a világ  építészeti-műszaki-technológiai csodája ( Pippo Brunelleschi egyedülálló tervezői és capomaestroi merészségével zsaluzás nélkül építette ), de a templom belseje nem fogott meg. Talán, mert a templomnak pont a kupola alatti részébe nem lehett belépni és még most sem mentünk fel a 463 lépcsőn a kupolahéj belsejében. Sajnos, turisztikai könyveink átsiklanak azokon a "részleteken", amik egyedülállóan érdekessé teszik azt a kupolát és a következőkben említett könyvet utólag olvastam. Az újkori modern technológiák bevezetéséig senki, sehol nem tudott zsaluzással sem ilyen átmérőjű csodát építeni. Képet a firenzei blognál láthat a híres kupoláról, ajánlott olvasmány: Ross King "Brunelleschi Kupolája", Park Könyvkiadó. Ezzel szemben tessék két kép a sienai duomo belsejéről, majd kívülről sok, mert nem lehet betellni vele.

A sienai Duomo a XII.-XIII. szdban épült, 1215-től miséztek itt, de ilyen széppé csak a következő években tették, amilyennek most látjuk. A székesegyház belseje lenyűgöző, a falakon, oszlopokon, mindenütt végig látható fekete-fehér márványcsíkok ötlete való- színűleg a város címeréből adódott. ( Nem zebra-csíkos!, ahogy egyes igénytelen utazási folyóiratokban igénytelen szerzőktől olvasható! )  Ennek a templomnak a csodája nem építészeti-szerkezeti jellegéből, hanem a magasba törő pillérek látványából adódik. ( Annak ellenére, hogy a vizszintes csíkozással mindig és általában rövidítő-szélesítő hatást akarnak elérni. )

 

 

 A duomo belsejének jellemzője a román és gótikus stilusok harmonikus keveredése.  

Legszebb látnivaló a duomoban Nicola Pisano szószéke (lent), melynek testvéralkotása a pisai duomoban látható.

Jelentős még a templomban a Piccolomini ( III.Pius pápa ) -könyvtár.

 

  

 

 

 

 

 

A Duomo mellett építették volna fel az újat, a Duomo Nuovo-t. A firenzei Santa Maria del Fiore kupolája, tehát a teljes templom építése a végéhez közeledett, amikor a sienaiak úgy döntöttek, hogy ők olyan duomot építenek, amellyel felül múlják a pisait is, a firenzeit is. A meglévő templomot csak egy kereszthajónak szánva az új megépítendő duomo részeként, grandiózus terv megvalósításába fogtak. A kezdeti lelkesedés és munkatempó hamarosan leapadt ill. alább hagyott. Két okból is: 1348-ban kitört a pestis-járvány és amikor az elmúlt az addig megépített új alapozásokon súlyos hibák mutatkoztak s a falak repedésein sem lehett segíteni. A bajt a város anyagi gondjai tetézték. A menthetetlen részeket lebontották, a maradék égbeszökő torzója ma is látható. Tipikusan itáliai módra lassan hozzáépültek más épületek is.

 

 

 

 

A keresztelőkápolna a duomo alatt lett kialakítva, amikor az egész templomot megnagyobbították és altemplomként alátámasztja a katedrális kibővített szentélyét. A kápolna közepén egy csodaszép keresztelőkút magasodik. A bronz reliefeket Donatello és az a Ghiberti készítette, aki a firenzei Battistero egyik kapuját készítette, melyre Michelangelo azt mondta: "a paradicsom kapuja".  Nem mellesleg Brunelleschi riválisa volt a Santa Maria del Fiore kupolájának elkészítésében.

  

 

Siena nagy látványossága és semmivel össze nem hasonlítható feelingje a Piazza del Campo a Palazzo Pubblico-val. Ez egyike a világ legszebb tereinek. 1347-től már kikövezték: sárga kövekkel és szürke kövekkel kilenc részre osztották a Kilencek Kormányának tiszteletére. A legyező formájú tér a Palazzo Pubblico felé lejt és a nap szinte reggeltől estig odasüt, ami a turistákat arra csábitja, hogy csak úgy lefeküdjenek - még október végén is - a kövekre. Népszerü ellazulási forma, meditációs-dagonyázási lehetőség, amit még a legkarótnyeltebb angolszászok sem hagynak ki, legalább is a fiatalok. Akinek ez derogál, beül a sok ristorante vagy cafe valamelyikébe és nézeget, beszélget. Itt rendezik kétszer az év legnagyobb eseményét, a pallio-t, ami egy lovasverseny az u.n. contradák ( városrészek )  között. A tér maga itt is elég kicsi egy ilyen rendezvényhez, mint a mi Hősők-terénk is. A verseny itt is együtt jár balesetekkel, de nem anyázással és a rivális sportszerűtlen leszorításával következik be ( Hősök tere S.Sándor H. Lászlót ), nem is "celebek" a hajtók.   

 

 

Siena olyan, mintha 17 kis városból, contradából állna. A contrada a lokálpatriotizmus szoros értelemben vett manifesztációja. Egy contrada lakosai tegeződnek és minden tekintetben összetartanak, segítik egymást,  saját zászlójuk van és ünnepeken együtt vacsoráznak saját utcáikon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A téren egy bárban bekapott pizza és részemről 1 dl nem-nulla toleranciás vino rossonak a bár fölötti kilátó-erkélyen történt elfogyasztása után laza ejtőzés következett a tér kövein ( Bar , Via Rinaldini 17.  Siena )...

Meditáció közben ilyen gondolatok foglalkoztatták agyamat:  Undorító egy hely az egész Toszkána, Sienával, Pienzával,stb. együtt, meg kell mondanom! Hiányoztak az itthoni levegő és az aktuális politikai, gyilkossági, sikkasztási hírek, hülye tolvaj politikusokról szóló beszámolók. Meg lelkiismeretfurdalásom volt, amiért én két hétig nem veszem ki a részem szép országunkat sújtó terhek csökkentésében. Ilyen ocsmány helyen még életemben nem voltam, az itteni emberek nem törődnek sem a római birodalom elvesztésével ( amit tudvalévően szintén Trianoni katasztrófának fogható fel több vármegye  elvesztésével együtt :) ), sem a gaz hunok, vandálok, stb dúlásával, sem a hazaárulókkal, csak önző módon a bort és az olívaolajat csinálják. Vagyis dolgoznak. Már ha nem sziesztáznak:) és tesznek a római politikusokra.

Lassan fölkászálódva a késődélutáni napsütés alól még körül nézegettünk a sikátorokban, megnéztük a 132.5-ik templomot és elkészítettük az 1847. fotót ( úgyis csak 184 lesz jó ).

 

 

 

 

Ajánlott "Toszkána" linkek:

http://tajkep.blog.hu/2008/02/22/toszkanai_anzix

    

Előzmények: 

 0.nap: Kis bevezető, Budapest
 1.nap: Villach - Montalcino
 
2.nap: Abbazia di Sant Antimo - Pienza

 Folytatás: 

 4.nap: Abbazia di San Galgano - Sant Angelo in Colle
 5.nap: Castiglione d'Orcia - San Quirico d'Orcia - Montepulciano
 6.nap: Montalcino és környéke
 7.nap: Abbazia di Mte Oliveto di Maggiore - Lucignano - Arezzo

 
8.nap: Regello - Firenze
 
9.nap: Cutigliano - Pte di Catene

10.nap: Pistoia - Prato
11.nap: Firenze
12.nap: Certaldo - SanGimignano
13.nap: Firenze
14.nap: Poppi - Casentino

15.nap: Reggello - Villach

16.nap: Villach - Fürstenfeld - Budapest

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toszkana.blog.hu/api/trackback/id/tr75753779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása